Ταρτάκια με γλυκό Τραχανά, μους από ηπειρωτικό μανούρι και φρέσκα σμέουρα
Τραχανάς σε γλυκό; Κι όμως, θα εκπλαγείτε!
Υλικά
Για τη βάση (4 ταρτάκια με διάμετρο βάσης 8 εκ.):
120 γρ. Τραχανάς γλυκός Βλάχα
50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
450 ml βραστό νερό
1 αυγό
120 γρ. ζάχαρη καρύδας
½ κ.γ. κανέλα (1,2 γρ.) σε σκόνη
μια πρέζα θαλασσινό αλάτι
100 γρ. ηπειρωτικό μανούρι
100 γρ. τυρί κρέμα
150 ml κρέμα γάλακτος
50 γρ. ζάχαρη άχνη ή μέλι
Το περιεχόμενο από ένα στικ βανίλιας
16-20 φρέσκα σμέουρα
Εκτέλεση
Βράζουμε ‘al dente’ τον Τραχανά Γλυκό Βλάχα σε 450 ml βραστό νερό για 8’. Αποσύρουμε από τη φωτιά και τον αφήνουμε να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου. Όταν κρυώσει, κοσκινίζουμε στον μαγειρεμένο τραχανά, την κανέλα και το αλεύρι. Προσθέτουμε τη ζάχαρη καρύδας και το αλάτι. Προσθέτουμε το αυγό και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι. Βουτυρώνουμε τα φορμάκια τάρτας (κατά προτίμηση με αποσπώμενη βάση) και μοιράζουμε το μείγμα ισόποσα. Το στρώνουμε στα φορμάκια με ένα κουτάλι και ψήνουμε τις βάσεις τάρτας σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 20’-25’. Όταν είναι έτοιμα, τα βγάζουμε από το φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς πάνω σε ένα σχαράκι και τα ξεφορμάρουμε. Εντωμεταξύ, σε ένα μίξερ θρυμματίζουμε το μανούρι και προσθέτουμε το τυρί κρέμα. Τα χτυπάμε με το φτερό και προσθέτουμε σταδιακά τη κρέμα γάλακτος. Σχίζουμε το κλωναράκι βανίλιας κατά μήκος και προσθέτουμε το περιεχόμενο της στο μείγμα. Κοσκινίζουμε μέσα στο μείγμα τη ζάχαρη άχνη και χτυπάμε με το φτερό μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά σε μία ομοιόμορφη κρέμα. Μοιράζουμε την κρέμα στα ταρτάκια με ένα κουτάλι ή με κορνέ και διακοσμούμε με σμέουρα ή με άλλα φρέσκα φρούτα εποχής της αρεσκείας μας.