Τραχανάς με σύγκλινο

Η Βλάχα ταξιδεύει από τόπο σε τόπο και από γενιά σε γενιά. Αυτό το μήνα βρισκόμαστε στην Κρήτη και δοκιμάζουμε λαχταριστό Τραχανά με Σύγκλινο, από τη μοναδική Paxxi.

 

Υλικά

300 γρ τραχανά γλυκό ΒΛΑΧΑ

200 γρ σύγκλινο, κομμένο σε κομμάτια

2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 πράσο κομμένο σε ροδέλες

1 κουταλάκι γλυκού πελτέ ντομάτα

200 γρ τριμμένες ντομάτες

1 1/5 λίτρο ζωμό λαχανικών (ή νερό)

1 κουταλάκι γλυκού αλάτι

¼ κουταλάκι γλυκού πιπέρι

½ κουταλάκι γλυκού κύμινο

 

Εκτέλεση

Βάζουμε την κατσαρόλα στην εστία σε μέτρια-δυνατή ένταση και σοτάρουμε το σύγκλινο που είναι κομμένο σε μπουκίτσες για2-3 λεπτά από κάθε πλευρά. Το βγάζουμε στο πιάτο.

Στην ίδια κατσαρόλα βάζουμε 2 ΚΣ ελαιόλαδο και αφού ζεσταθεί ρίχνουμε το κρεμμύδι, ανακατεύοντας το να γίνει διάφανο για 2-3 λεπτά.

Προσθέτουμε το πράσο, το αφήνουμε κι αυτό 2-3 λεπτά να μαραθεί και καβουρδίζουμε για 1 λεπτό τον πελτέ ντομάτας.

Συνεχίζουμε με τις τριμμένες ντομάτες, τον γλυκό τραχανά ΒΛΑΧΑ, 700 γρ από το ζωμό λαχανικών (ή νερό), 1 κγ αλάτι, ¼ κγ πιπέρι, ½ κγ κύμινο και ανακατεύουμε καλά να γίνει σπυρωτός ο τραχανάς.

Μειώνουμε την ένταση της εστίας σε μέτρια, μισοκσεπάζουμε την κατσαρόλα και ανά διαστήματα προσθέτουμε τον υπόλοιπο ζωμό λαχανικών και ανακατεύουμε να μην κάνει «κόμπους».

Όταν περάσουμε περίπου 10 λεπτά που έχει μαλακώσει ο τραχανάς και έχει ψηθεί η ντομάτα, βάζουμε μέσα στην κατσαρόλα το σύγκλινο, ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά και βγάζουμε το σκεύος από την εστία.

Σερβίρουμε αμέσως γαρνίροντας με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.