Βελουτέ σούπα κολοκύθας με τραχανά
Ένα ιδιαίτερο πιάτο για κάθε περίσταση.
Υλικά
1 κούπα τραχανάς Βλάχα, γλυκός
500 γρ. κολοκύθα κομμένη σε κύβους
1 λίτρο γάλα πλήρες
1 πορτοκάλι
1 κρεμμύδι
1 καρότο
κάρυ
αλάτι, πιπέρι
ελαιόλαδο
ένα σφηνάκι τσίπουρο
κόλιανδρος
Εκτέλεση
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα δύο κουταλιές ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το καρότο και την κολοκύθα.
Αφήνουμε να μαλακώσουν και στη συνέχεια ρίχνουμε τον τραχανά. Μόλις αρχίσουν να τσιγαρίζονται, ρίχνουμε το κάρυ, ανακατεύουμε και σβήνουμε με τον χυμό πορτοκάλι και το τσίπουρο.
Προσθέτουμε το γάλα, το αλάτι και το νερό.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό και προσέχουμε την κατσαρόλα, γιατί μόλις πάρει βράση είναι πιθανόν να ξεχειλίσει το γάλα. Σε περίπου μισή ώρα η κολοκύθα μας θα είναι έτοιμη. Δοκιμάζουμε, αν χρειάζεται προσθέτουμε αλάτι και μπλεντάρουμε με ένα ραβδομίξερ, μέχρι η σούπα μας να γίνει βελουτέ (προσέχουμε να μην είναι ανοιχτό το μάτι, γιατί η σούπα μας θα φουσκώσει και θα αρχίσει να σκάει). Μόλις ομογενοποιήσουμε τη σούπα, προσθέτουμε μία κούπα νερό και τον τραχανά, ανακατεύουμε και αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για δέκα λεπτά.
Σερβίρουμε σε μπολ με μια φέτα φρυγανισμένο ψωμί, λίγο ελαιόλαδο και φρέσκο κόλιανδρο.