Κεφτεδάκια με σάλτσα τομάτας και χυλοπιτάκια στην κατσαρόλα

Ένα λαχταριστό πιάτο με κεφτεδάκια και χυλοπιτάκι Βλάχα που θα αρέσει πολύ σε μικρούς και μεγάλους.

Υλικά

  • 250γρ. χυλοπιτάκι
  • λίγη γραβιέρα Κρήτης τριμμένη, για το σερβίρισμα

Για τους κεφτέδες

  • 3 μεγάλες φέτες ψωμί, χωρίς κόρα
  • ¼ φλιτζανιού γάλα φρέσκο
  • 500γρ. κιμά μοσχαρίσιο, από λάπα
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 1 αβγό
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για τη σάλτσα τομάτας

  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ τομάτας
  • 1 ποτήρι κρασί κόκκινο
  • 400γρ. τομάτα τριμμένη
  • 1 κουτ. σούπας δυόσμο φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Για τη σάλτσα: Ρίχνετε το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι και σοτάρετε σε μέτρια φωτιά, το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτετε τον πελτέ και σοτάρετε για 1 λεπτό ακόμα. Σβήνετε με το κρασί, προσθέτετε τα αρωματικά, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και την τριμμένη ντομάτα. Σιγοβράζετε για 10 λεπτά με κλειστό καπάκι.

Παράλληλα ετοιμάζετε τα κεφτεδάκια. Μουλιάζετε το ψωμί στο γάλα, το στίβετε και το τρίβετε σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτετε τον κιμά, το κρεμμύδι, τα αρωματικά, το αβγό, αλάτι και πιπέρι και ζυμώνετε καλά.

Φτιάχνετε κεφτεδάκια και τα ρίχνετε στο τηγάνι. Βράζετε για 10-15 λεπτά, μέχρι να μαγειρευτούν, ανακατεύοντας πού και πού.

Τέλος, προσθέτετε τα χυλοπιτάκια, ανακατεύετε και σιγοβράζετε για 5 λεπτά ακόμα. Αν χρειαστεί προσθέτετε λίγο νερό.

Σερβίρετε τα κεφτεδάκια με τα χυλοπιτάκια σε βαθύ πιάτο ή μπολ, πασπαλίζοντας με τριμμένο τυρί.