Φωλιές ανατολίτικου τραχανά και κρέμα τυριού
Σημειώνεται ότι και για τους vegan φίλους μας, παρατίθεται εναλλακτική version με πρωταγωνιστή τον Πράσινο Vegan Tραχανά μας.
Υλικά
Για 12 φωλιές:
200γρ. Τυρί κρέμα
ή
Για vegan version:
140 γρ. φιστίκι κάσιους
1 κ.σ. διατροφική μαγιά
¼ σκελίδα σκόρδο
4 κ.σ. νερό
Λίγες σταγόνες φρεσκοστυμμένο χυμό λεμόνι
½ κ.γ. θαλασσινό αλάτι
¼ κ.γ. μαύρο πιπέρι τριμμένο
Προχωράμε στη γέμιση και τη βάση των φωλιών:
240 γρ. Τραχανά ξινό Βλάχα
*(για την vegan version όμως μπορείτε να επιλέξετε πράσινο vegan τραχανά)
1 μέτριο κόκκινο κρεμμύδι ψιλοκομμένο (150 γρ.)
600 ml βραστό νερό
1 κ.γ. κανέλα
1 κ.γ. κουρκουμάς
1 κ.γ. θαλασσινό αλάτι
½ κ.γ. κύμινο
½ κ.γ. μαύρο πιπέρι σε σκόνη
¼ κ.γ. τσίλι σε σκόνη
8-10 χουρμάδες ψιλοκομμένοι (70 γρ.)
4 κ.σ. ρόδι (70 γρ.)
2 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος (12 γρ.)
1 κ.σ. δυόσμος ψιλοκομμένος (6 γρ.)
Λίγες σταγόνες φρεσκοστυμμένο χυμό λεμόνι
Ελαιόλαδο για το τσιγάρισμα για το φύλλο κρούστας
1 πακέτο φύλλο κρούστας (θα χρειαστούμε 3 φύλλα κρούστας 36Χ48)
Εκτέλεση
Vegan Version για το τυρί κρέμα:
Μουλιάζουμε τα φιστίκια κάσιους σε βραστό νερό, για τουλάχιστον 4 ώρες έως ένα βράδυ.
Στραγγίζουμε και μεταφέρουμε τα κάσιους σε ένα δυνατό μίξερ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά (σκόρδο, διατροφική μαγιά, χυμό λεμόνι, αλάτι, πιπέρι και νερό).
Τα αλέθουμε μέχρι να γίνουν μια ομοιόμορφη κρέμα. Μεταφέρουμε το «τυρί» κρέμα σε ένα μπολ και το διατηρούμε στο ψυγείο για αργότερα.
*Για τους παραδοσιακούς φίλους, δεν κάνουν τα παραπάνω βήματα γιατί έχουν προμηθευτεί ήδη έτοιμο τη κρέμα τύριού.
Σε μπολ, προσθέτουμε όλα τα μπαχαρικά μας για τον Τραχανά και ανακατεύουμε καλά.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (2-3 κ.σ.) και τσιγαρίζουμε το κόκκινο κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί λίγο και να καραμελώσει.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το μείγμα μπαχαρικών που φτιάξαμε.
Ανακατεύουμε καλά με μια ξύλινη κουτάλα.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τον Τραχανά ξινό Βλάχα (ή αντίστοιχα τον Vegan Πράσινο τραχανά) και ανακατεύουμε μέχρι να μπλεχτεί με τα υπόλοιπα υλικά.
Προσθέτουμε 600 ml βραστό νερό που θα σκεπάσει τον τραχανά και τον μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά σκεπασμένο. Ανακατεύουμε 2-3 φορές για να μην κολλήσει.
Απομακρύνουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τον Τραχανά να κρυώσει με κλειστό καπάκι, για να μαλακώσει ακόμα περισσότερο.
Όταν φτάσει τη θερμοκρασία δωματίου, μεταφέρουμε τον τραχανά σε ένα μπολ και προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο, τα φρέσκα μυρωδικά ψιλοκομμένα (μαϊντανό, δυόσμο), το ρόδι, και τους ψιλοκομμένους χουρμάδες. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε λίγες σταγόνες λεμόνι ή παραπάνω αλάτι κατά προτίμηση.