Γιουβαρλάκια τραχανά

Έξω κρύο, μέσα ζεστά γιουβαρλάκια.

Υλικά

  • 1 κούπα τραχανάς Βλάχα ξινό
  • Μισό κιλό μοσχαρίσιο κιμά απο σπάλα
  • 1 κρεμμύδι
  • μαιντανό
  • δυόσμο
  • άνιθο
  • μουστάρδα
  • 1 αυγό
  • 1 ½ λίτρο νερό
  • δαφνόφυλλα
  • ζωμό κοτόπουλο
  • 1 κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι
  • 2 λεμόνια
  • μουστάρδα
  • αλάτι,πιπέρι

 

Για την Παρασκευή ζωμού

  • 2 κλωναράκια σέλερι
  • 2 καρότα
  • 2 κρεμμύδια κόκκινα ξερά
  • 2 δαφνόφυλα
  • αλάτ, πιπέρι
  • ελαιόλαδο
  • 1 λίτρο νερό
  • 1 κιλό φτερούγες κοτόπουλο ή ζητάμε απο τον κρεοπώλη μας 1 κιλό πλατάρια απο κοτόπουλο

Εκτέλεση

Ξεκινάμε φτιάχνωντας τον ζωμό.

Χοντροκόβουμε τα λαχανικά μας και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο.

(Αν χρησιμοποιήσουμε κοτόπουλο, τσιγαρίζουμε πρώτα το κοτόπουλο και στην συνέχεια προσθέτουμε τα λαχανικά)

Αφού μαλακώσουν καλά σε χαμηλή φωτιά.

Ρίχνουμε λίγο αλάτι, τα δαφνόφυλλα, προαιρετικά και μια κουταλιά πελτε για πιο βαθύ χρώμα.

Και γεμίζουμε με νερό σε θερμοκρασία δωματίου, μέχρι να καλύψει τα λαχανικά μας (ή και το κοτόπουλο).

Αφήνουμε να πάρει βράση και χαμηλώνουμε την φωτιά.

Ο ζωμός μας χρειάζεται περίπου 40 λεπτά με μια ώρα.

Μόλις είναι έτοιμος με την βοήθεια ενος σινουα(σουρωτηρι με πυκνή πλέξη)σουρώνουμε και πιέζουμε τα λαχανικά να βγάλουν όσο περισσότερο τα υγρά τους.

Κρατάμε τον καθαρό ζωμό μας πλέον στην άκρη έτοιμο για τα γιουβαρλάκια μας.

 

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεουμε πολύ καλά τον κιμά, τον τραχανά μας, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, την μουστάρδα, αλάτι πιπέρι, δυόσμο, μαιντανό και 1 αυγό.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τον ζωμό που έχουμε στην άκρη.

Μόλις πάρει βράση, έχουμε σχηματίσει μικρά μπαλάκια απο το μειγμα μας και τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα.

Χαμηλώνουμε την φωτία στο πιο χαμηλό και σκεπάζουμε.

Σε 20 με 25 λεπτα τα γιουβαρλάκια μας θα είναι έτοιμα.

Σε ένα μεγαλο μπολ, βάζουμε ένα στραγγιστό γιαούρτι, αλατι, πιπέρι, χυμό απο ένα λεμόνι, δύο κουταλιές της σούπας άνιθο και ανακατευουμε.

Κατεβάζουμε την κατσαρόλα μας απο την φωτιά.

Και ρίχνουμε σχεδόν το 1/3 του ζωμού στο μπόλ και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί.

Προσθέτουμε τον ζωμό με το γιαούρτι στην κατσαρόλα.

Και με ελαφρές κινήσεις ανακατεύουμε να πάει παντου και να δέσει τα γιουβαρλάκια μας.

Σερβίρουμε με μπόλικο ζουμάκι και φρεσκο πιπέρι.