Τάρτα μανιταριών με γλυκό τραχανά

Θα τη λατρέψουν όλοι στο εορταστικό τραπέζι! Μία συνταγή από την Mamatsita.

Υλικά

  • 500 γρ. φρέσκα μανιτάρια
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 200 γρ.  τραχανά γλυκό Βλάχα
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κ. σ. θύμαρι
  • 100 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 2 φύλλα ζύμη κουρού
  • 2 αυγά + 1 κρόκο για επάλειψη
  • 200 ml κρέμα γάλακτος
  • 150 γρ. κασέρι τριμμένο
  • 150 γρ. γραβιέρα τριμμένη

Εκτέλεση

Κόβουμε τα μανιτάρια και τα σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν σ’ ένα καλά ζεσταμένο αντικολλητικό τηγάνι.
Όταν μαλακώσουν, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια τα οποία έχουμε κόψει σε λωρίδες και το σκόρδο το οποίο έχω λιώσει.
Συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να καραμελώσουν τα κρεμμύδια και στη συνέχεια προσθέτουμε και τον τραχανά.
Τρίβουμε πιπέρι, προσθέτουμε θυμάρι (αν υπάρχει φρέσκο ακόμα καλύτερα) και σβήνουμε με το κρασί.
Ανακατεύουμε απαλά το μίγμα αυτό, αφήνουμε το αλκοόλ να εξατμιστεί και σβήνουμε τη φωτιά.
Αφήνουμε τη γέμιση να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Για την τάρτα
Στρώνουμε το ένα φύλλο από τη ζύμη κουρού στην ταρτιέρα την οποία έχουμε βουτυρώσει καλά και απλώνουμε επάνω του τη γέμιση.
Κόβουμε το δεύτερο φύλλο στρογγυλό και στη συνέχεια στη μέση. Στο ένα ημικύκλιο χαράσσουμε ελαφρά, με την βοήθεια ενός τετράγωνου πιάτου, σχήματα πυραμίδας.
Σε ένα μπολ χτυπάμε τ’ αυγά με την κρέμα γάλακτος, προσθέτουμε τα τριμμένα τυριά και ανακατεύουμε καλά.
Απλώνουμε αυτό το μίγμα πάνω από την γέμιση και στη συνέχεια στρώνουμε το φύλλο με τα σχήματα στην μισή πλευρά της επιφάνειας της τάρτας. Περνάμε κάθε δεύτερη πυραμίδα στην υπόλοιπη επιφάνεια της τάρτας και αλείφουμε απαλά το σχέδιο του φύλλου μ’ ένα κρόκο αυγού.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 170 βαθμούς για 25 περίπου λεπτά.