Τραχανότο με μανιτάρια

Τραχανότο με μανιτάρια που πετυχαίνει πάντα, με τον γλυκό σταρένιο τραχανά Βλάχα με σκληρό σιτάρι, φρέσκο γάλα & βούτυρο γάλακτος.

Υλικά

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, πολύ ψιλοκομμένο
  • 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
  • φύλλα από 3-4 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
  • 250 γρ. λευκά μανιτάρια, σε φέτες
  • 160 γρ. τραχανάς Βλάχα, γλυκός σταρένιος με φρέσκο γάλα και βούτυρο γάλακτος
  • 125 ml λευκό κρασί
  • 1 λίτρο ζωμός λαχανικών
  • αλάτι
  • 30 γρ. βούτυρο, παγωμένο και σε κομμάτια
  • 30 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
  • 100 – 120 γρ. κατίκι

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο τηγάνι, σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το σκόρδο, τα φύλλα θυμαριού και σοτάρουμε ακόμα 1-2 λεπτά. Συνεχίζουμε με τα μανιτάρια και μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους και να πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε τον τραχανά, σοτάρουμε για λίγα λεπτά, σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε ένα περίπου φλιτζάνι από τον ζωμό, σιγοβράζουμε και ανακατεύουμε μέχρι να απορροφηθεί, αλλά χωρίς να στεγνώσει. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τον ζωμό, για 20 περίπου λεπτά, μέχρι να χυλώσει το τραχανότο και να μαγειρευτεί ο τραχανάς χωρίς να λιώσει. Αλατίζουμε και αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά. Προσθέτουμε το βούτυρο και την παρμεζάνα και ανακατεύουμε καλά. Σερβίρουμε με μία κουταλιά κατίκι σε κάθε πιάτο και, αν θέλουμε, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ελαιόλαδο