Χυλοπίτες με λουκάνικο και κόκκινη σάλτσα στο φούρνο

Η @Paxxi μας ετοιμάζει μια νέα Μακεδονίτικη συνταγή με Χυλοπίτες με λουκάνικο και κόκκινη σάλτσα στο φούρνο.

Η παράδοση γίνεται ακόμα καλύτερη όταν απλώνεται με νοστιμιά!

Υλικά

Υλικά

500 γρ χυλοπίτες με αυγά και φρέσκο γάλα ΒΛΑΧΑ

400 γρ χωριάτικο λουκάνικο με πράσο, κομμένο σε ροδέλες

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη

1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτα

400 γρ τριμμένες ντομάτες

1 ½ κουταλάκι γλυκού αλάτι

¼ κουταλάκι γλυκού πιπέρι

1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη

¼ κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο

70 γρ τριμμένο κεφαλοτύρι

2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο

 

Εκτέλεση

Εκτέλεση

Βάζουμε την κατσαρόλα στην εστία σε μέτρια-δυνατή ένταση και σοτάρουμε το λουκάνικο που είναι κομμένο σε ροδέλες για 3-4 λεπτά γυρνώντας το και από τις δύο πλευρές. Το βγάζουμε στο πιάτο.

Στην ίδια κατσαρόλα (με το λίπος που έχει αφήσει το λουκάνικο) ρίχνουμε το κρεμμύδι, ανακατεύοντας το να γίνει διάφανο για 2-3 λεπτά.

Προσθέτουμε το σκόρδο και τον πελτέ ντομάτας και τα καβουρδίζουμε για 1 λεπτό.

Συνεχίζουμε με τις τριμμένες ντομάτες, λίγο ζεστό νερό (100 ml), ½ κγ αλάτι, ¼ κγ πιπέρι, 1 κγ ρίγανη, ¼ κγ μπούκοβο, μειώνουμε την ένταση σε χαμηλή, ανακατεύουμε ανά διαστήματα και αφήνουμε την σάλτσα να σιγοβράσει για 20 λεπτά.

Όταν ετοιμαστεί, προσθέτουμε τα λουκάνικα και ανακατεύουμε όλα μαζί.

Εν τω μεταξύ σε μια βαθιά κατσαρόλα, γεμίζουμε τα 2/3 με νερό και όταν βράσει ρίχνουμε 1 κγ αλάτι και τις χυλοπίτες με αυγά και φρέσκο γάλα ΒΛΑΧΑ.

Μειώνουμε την ένταση σε μέτρια και τις αφήνουμε να βράσουν για 8-9 λεπτά, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, αλλά θέλουμε αν «κρατάνε» λίγο γιατί θα ψηθούν και στη συνέχεια.

Τα στραγγίζουμε και κρατάμε μια κούπα από το ζωμό τους.

Τα ρίχνουμε στο ταψί μαζί με τη σάλτσα, ανάλογα την υγρασία της προσθέτουμε αντίστοιχο ζωμό από τις χυλοπίτες και ανακατεύουμε καλά.

Πασπαλίζουμε από πάνω με τριμμένο κεφαλοτύρι και ψήνουμε σε προ θερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 200°C για 15-20 λεπτά (μέχρι να χρυσίσει η επιφάνεια του).

Βγάζουμε από το φούρνο, γαρνίρουμε με φρεσκοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε αμέσως.