Σαραγλάκια Ξάνθης με Τραχανά, αμύγδαλο και καρύδι

Το απόλυτο γλυκό για κάθε εποχή!

Υλικά

**Για 2 μπαστούνια διαμέτρου 5 εκ. που βγάζουν περίπου 8-10 κομμάτια το καθένα.

ΓΙΑ ΤΑ ΣΑΡΑΓΛΑΚΙΑ
1 πακέτο φύλλο κρούστας (θα χρειαστούμε 8 φύλλα, 39Χ47 εκ.)
150 γρ. Τραχανάς γλυκός Βλάχα
450 ml βραστό νερό
180 γρ. αμύγδαλο ψίχα αλεσμένο
180 γρ. καρύδι ψίχα αλεσμένο
50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1/2 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
250 γρ. βούτυρο γάλακτος λιωμένο

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
250 ml νερό
2 κ.σ. μέλι θυμαρίσιο ή ελάτου
2 φλούδες πορτοκάλι
1 στικ κανέλας

Εκτέλεση

Σε ένα κατσαρολάκι, συνδυάζουμε 250 ml νερό με 250 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη. Σε μέτρια φωτιά, το ζεσταίνουμε και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.

Προσθέτουμε το μέλι, τις φλούδες πορτοκάλι και το στικ κανέλας. Βράζουμε για 15’–20’ μέχρι να δέσει ελαφρώς.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου πριν το χρησιμοποιήσουμε για το σιρόπιασμα.

Σε μια κατσαρόλα, βράζουμε 450 ml νερό και ρίχνουμε τον Τραχανά Γλυκό Βλάχα. Τον βράζουμε σκεπασμένο για 8’ μέχρι να μαλακώσει.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και τον αφήνουμε να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου.

Σε ένα μπολ, συνδυάζουμε το αλεσμένο αμύγδαλο το αλεσμένο καρύδι, τη ζάχαρη, την κανέλα και ανακατεύουμε καλά.

Στην επιφάνεια εργασίας μας, τοποθετούμε ένα κομμάτι λαδόκολλας και απλώνουμε σε αυτήν το πρώτο φύλλο κρούστας. Το αλείφουμε καλά με το λιωμένο βούτυρο και από τις δύο του πλευρές και απλώνουμε ένα δεύτερο φύλλο κρούστας από πάνω.

Βουτυρώνουμε καλά και το δεύτερο φύλλο και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με άλλα δυο φύλλα κρούστας.

Αλείφουμε και το τελευταίο φύλλο με βούτυρο. Σε αυτό, απλώνουμε ομοιόμορφα τον βρασμένο Τραχανά και το μείγμα ξηρών καρπών, ζάχαρης και κανέλας.

Στη συνέχεια, απλώνουμε από πάνω ένα φύλλο κρούστας και το βουτυρώνουμε. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με άλλα 3 φύλλα κρούστας.

Ουσιαστικά θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα σάντουιτς με 2 τετραπλά φύλλα κρούστας που ανάμεσα περιέχουν τη γέμιση τραχανά και ξηρών καρπών.

Πιέζουμε ελαφρά και κόβουμε τα ορθογώνια φύλλα στη μέση για να δημιουργήσουμε 2 μικρότερα.

Αρχίζουμε από τη μακρύτερη άκρη των φύλλων και με προσοχή ρολλάρουμε το φύλλο σφιχτά για να δημιουργήσουμε το πρώτο μπαστουνάκι διαμέτρου περίπου 5 εκ. και μήκους 39 εκ.

Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και με το δεύτερο κομμάτι.

Μεταφέρουμε τα μπαστουνάκια προσεκτικά σε ένα ταψί, τα βουτυρώνουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 20’–30’ μέχρι να ροδίσουν. Στα μισά του χρόνου ψησίματος γυρνάμε το ταψί για να ψηθούν ομοιόμορφα.

Όταν είναι έτοιμα και ακόμα ζεστά, μεταφέρουμε τα μπαστούνια προσεκτικά σε ένα βαθύ σκεύος και τα περιλούζουμε με το σιρόπι που φτιάξαμε.

Τα αφήνουμε να το απορροφήσουν και μετά τα κόβουμε σε σαραγλάκια πάχους 2,5 εκ. περίπου.