Γεμιστά με τραχανά και θαλασσινά

Τα πιο ξεχωριστά γεμιστά! Με θαλασσινά και τραχανά.

Υλικά

1 κούπα τραχανάς Βλάχα, γλυκός σταρένιος

4 πιπεριές

4 τομάτες

1 κρεμμύδι ξερό

½ σακούλα πατάτες baby

1 σακούλα με κατεψυγμένα θαλασσινά (καλαμαράκια, μικρή γαρίδα, μύδια) του μισού κιλού

1/3 από το ματσάκι μαϊντανός

αλάτι, πιπέρι

1 κ.γ. κουρκουμάς

2 κ.σ. ελαιόλαδο

ζωμός λαχανικών 1 lt

½ ποτήρι λευκό κρασί ξηρό

 

 

Για την παρασκευή ζωμού

 

2 κλωναράκια σέλερι

2 καρότα

2 κρεμμύδια κόκκινα ξερά

2 δαφνόφυλλα

αλάτι, πιπέρι

ελαιόλαδο

1 lt νερό

 

Εκτέλεση

Ξεκινάμε φτιάχνοντας τον ζωμό.

Χοντροκόβουμε τα λαχανικά μας και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο.

Αφού μαλακώσουν καλά, σε χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε λίγο αλάτι, τα δαφνόφυλλα, προαιρετικά και μία κουταλιά πελτέ για πιο βαθύ χρώμα. Γεμίζουμε με νερό σε θερμοκρασία δωματίου, μέχρι να καλύψει τα λαχανικά μας.

Αφήνουμε να πάρει βράση και χαμηλώνουμε τη φωτιά.

Ο ζωμός μας χρειάζεται περίπου 30 με 40 λεπτά.

 

Μόλις είναι έτοιμος με τη βοήθεια ενός σινουά (σουρωτήρι με πυκνή πλέξη) σουρώνουμε και πιέζουμε τα λαχανικά να βγάλουν όσο περισσότερα γίνεται από τα υγρά τους.

Κρατάμε το κατσαρολάκι με τον καθαρό ζωμό μας πλέον πάνω στο μάτι στη χαμηλότερη θερμοκρασία, για να είναι έτοιμος να το χρησιμοποιήσουμε.

Στη συνέχεια ξεπαγώνουμε τα θαλασσινά μας σε ένα σουρωτήρι, καθαρίζουμε τις τομάτες και τις πιπεριές, από το περιεχόμενο (όπως ακριβώς και στα παραδοσιακά γεμιστά) και τα βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο να ψηθούν με τα καπάκια τους με λίγο αλάτι, ελαιόλαδο και τις baby πατάτες για περίπου 40 λεπτά.

Σε ένα τηγάνι, βάζουμε ελαιόλαδο, ρίχνουμε ένα ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι, το αφήνουμε να μαλακώσει και στη συνέχεια ρίχνουμε τα θαλασσινά μας. Αφού σοταρίσουν ελαφριά για δύο λεπτά ρίχνουμε και τον τραχανά, σβήνουμε με λίγο λευκό κρασί και ρίχνουμε σιγά σιγά το ζωμό λαχανικών μαγειρεύοντάς το σαν τραχανότο.

Περίπου σε ένα τέταρτο θα είναι έτοιμο.

 

Πέντε λεπτά πριν το τέλος προσθέτουμε τον κουρκουμά, τον μαϊντανό, δοκιμάζουμε από αλάτι (γιατί βγάζουν αλάτι και τα θαλασσινά μας), προσθέτουμε κι άλλο αν χρειάζεται, βγάζουμε τα γεμιστά από τον φούρνο και γεμίζουμε με τη γέμιση.

Ψήνουμε στους 170°C μέχρι να ροδίσουν.

Το συγκεκριμένο πιάτο είναι ακόμη πιο νόστιμο όταν κρυώσει.