Γεμιστά με τραχανά και θαλασσινά

Τα πιο ξεχωριστά γεμιστά! Με θαλασσινά και τραχανά.

Υλικά

  • 1 κούπα τραχανά  Βλάχα γλυκό σταρένιο
  • 4 πιπεριές
  • 4 τομάτες
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • Μισή σακούλα πατάτες baby
  • 1 σακούλα με κατεψυγμένα θαλασσινά (Καλαμαράκια, μικρή γαρίδα, μύδια) του μισού κιλού
  • 1/3 απο το ματσάκι Μαϊντανός
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 1 κ.γ. Κουρκουμάς
  • 2 κ.σ. Ελαιόλαδο
  • Ζωμός λαχανικών 1 lt
  • ½ ποτήρι λευκό κρασί ξηρό

Για την Παρασκευή ζωμού

  • 2 κλωναράκια σέλερι
  • 2 καρότα
  • 2 κρεμμύδια κόκκινα ξερά
  • 2 δαφνόφυλα
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Ελαιόλαδο
  • 1 λίτρο νερό

Εκτέλεση

Ξεκινάμε φτιάχνωντας τον ζωμό.

Χοντροκόβουμε τα λαχανικά μας και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο.

Αφού μαλακώσουν καλά, σε χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε λίγο αλάτι, τα δαφνόφυλλα, προαιρετικά και μια κουταλιά πελτε για πιο βαθύ χρώμα. Γεμίζουμε με νερό σε θερμοκρασία δωματίου, μέχρι να καλύψει τα λαχανικά μας.

Αφήνουμε να πάρει βράση και χαμηλώνουμε την φωτιά.

Ο ζωμός μας χρειάζεται περίπου 30 με 40 λεπτά.

Μόλις είναι έτοιμος με την βοήθεια ενος σινουά (σουρωτηρι με πυκνή πλέξη) σουρώνουμε και πιέζουμε τα λαχανικά να βγάλουν όσο περισσότερο γίνεται τα υγρά τους.

Κρατάμε το κατσαρολάκι με τον καθαρό ζωμό μας πλέον πάνω στο μάτι στην χαμηλότερη θερμοκρασία, για να είναι έτοιμος να το χρησιμοποιήσουμε.

Στην συνέχεια ξεπαγώνουμε τα θαλασσινά μας σε ένα σουρωτήρι, καθαρίζουμε τις τοματες και τις πιπεριές, απο το περιεχόμενο (όπως ακριβώς και στα παραδοσιακά γεμιστά) και τα βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο να ψηθούν με τα καπάκια τους με λίγο αλάτι, ελαιόλαδο και τις baby πατατες για περίπου 40 λεπτά. (πιστεύω ότι εδώ πρέπει να ψηθούν μόνο οι πατάτες, γιατί όταν τα μαγείρεψα στο σπίτι μου, μετά από 40 λεπτά ΚΑΙ ξανα στο φούρνο μετά τη γέμιση, οι ντομάτες είχαν σχεδόν λιώσει).

Σε ένα τηγάνι, βάζουμε ελαιόλαδο, ρίχνουμε ένα ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι, το αφήνουμε να μαλακώσει και στην συνέχεια ρίχνουμε τα θαλασσινά μας, αφου σοταριστούν ελαφρια για δύο λεπτά ρίχνουμε και τον τραχανά, σβήνουμε με λίγο λευκό κρασί και ρίχνουμε σιγα σιγά το ζωμο λαχανικών μαγειρευοντας το σαν τραχανώτο.

Περίπου σε ενα τέταρτο θα είναι έτοιμο.

Πέντε λεπτά πριν το τέλος προσθέτουμε τον κουρκουμά, τον μαϊντανό, δοκιμάζουμε από αλάτι (γιατί βγάζουν αλάτι και τα θαλασσινά μας) και προσθέτουμε κι άλλο αν χρειάζεται, βγάζουμε τα γεμιστα απο τον φούρνο, γεμίζουμε με την γέμιση.

Και ψήνουμε στους 170°C μέχρι να ροδίσουν.

Το συγκεκριμένο πιάτο είναι ακόμη πιο νόστιμο όταν κρυώσει.