Χυλοπιτάκι με ραγού, μπεσαμέλ και βαλεριάνα

Για να εντυπωσιαστούν όλοι στο τραπέζι.

Υλικά

  • 1 ½ κιλό μοσχαρίσιο χτένι κομμένο σε μερίδες
  • 1 συσκευασία χυλοπιτάκι Βλάχα
  • 2 κούπες τραχανά βλάχας
  • 2 κρεμμύδια κομμένα σε κυβάκια
  • μια κουταλιά πελτέ
  • δύο ντομάτες ώριμες
  • κανέλα
  • γλύκάνισος
  • μισό ποτήρι κόκκινο κρασί
  • αλάτι, πιπέρι
  • ζάχαρη
  • ελαιόλαδο
  • 100 γρ. παρμεζάνα
  • 3 κουταλιές αλέυρι
  • 2 κουταλιές βούτυρο
  • 3 κούπες γάλα ελαφρύ
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 1 αβγο
  • βαλεριάνα

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο, βάζουμε 3 κουταλιές ελαιόλαδο και αφήνουμε να ζεσταθεί καλά.

Προσθέτουμε το χτένι και το καραμελώνουμε καλά απο όλες τις πλευρές, μόλις πάρει χρώμα τα αποσυρουμε απο την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε την φωτιά.

Προσθέτουμε λίγο ακόμα ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, και ανακατεύουμε.

μόλις μαλακώσουν τα λαχανικά μας, ξαναβάζουμε  μέσα το χτένι, τον πελτέ, το αλάτι, μισή κουταλιά ζάχαρη, τον γλυκάνισο και την κανέλα και ανακατευουμε καλα , στην συνέχεια προσθέτουμε ένα ποτήρι κόκκινο κρασί, με μια ξύλινη κουτάλα, ξύνουμε τον πάτο πολύ καλά, απο τα κομμάτια που έχει πιάσει.

Ρίχνουμε μέσα και τις ντομάτες, γεμίζουμε με νερό σε θερμοκρασία δωματίου, μέχρι να σκεπαστει το κρέας.

Τυλίγουμε καλα με αλουμινόχαρτο την κατσαρόλα, προσπαθώντας να μην φεύγει καθόλου αέρας, βάζουμε και το καπάκι μας και απο πάνω πάλι αλουμινόχαρτο.

Αφήνουμε να βράσει στην πίο χαμηλη θερμοκρασία που έχει το μάτι μας για μια ώρα περίπου.

Στην συνέχεια sε ένα κατσαρολάκι, ζεσταίνουμε το μισό γάλα με το βούτυρο, τόσο ώστε να λιώσει το βούτυρο, αποσύρουμε από την φωτιά και σε ένα μπολ ομογενοποιούμε το υπόλοιπο γάλα με το αλεύρι.

Το ρίχνουμε σιγά σιγά στο κατσαρολάκι μας, ανακατεύοντας συνέχεια, για να μην μας σβολιάσει η μπεσαμέλ.

Αφού ρίξουμε όλο το μείγμα, ξαναβάζουμε στη φωτιά, μέτρια προς δυνατή και ανακατεύουμε συνέχεια, θέλει καλό ανακάτεμα και λίγο χρόνο μέχρι να δέσει καλά η μπεσαμέλ μας, περίπου 6 με 8 λεπτά.

Αποσύρουμε από την φωτιά, προσθέτουμε μια καλή χούφτα παρμεζάνα, ένα αυγό, λίγο μοσχοκάρυδο και λίγο αλάτι.

 

Παράλληλα Βράζουμε το χυλοπιτάκι μας, τόσο όσο να είναι al dente.

Αφού μαγειρευτεί και το χτένι, σερβίρουμε ή κατευθείαν.

Ή σε ατομικά τσέρκια που τα συναρμολογούμε σαν ατομικά παστιτσάκια και ψήνουμε για 20 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C

Πασπαλίζουμε με βαλεριάνα και λίγο ελαιόλαδο.