Χυλοπιτάκι με ραγού, μπεσαμέλ και βαλεριάνα

Για να εντυπωσιαστούν όλοι στο τραπέζι.

Υλικά

1 ½ κιλό μοσχαρίσιο χτένι κομμένο σε μερίδες

1 συσκευασία χυλοπιτάκι Βλάχα

2 κρεμμύδια κομμένα σε κυβάκια

1 κουταλιά πελτέ

2 ντομάτες ώριμες

κανέλα

γλυκάνισος

1/2 ποτήρι κόκκινο κρασί

αλάτι, πιπέρι

ζάχαρη

ελαιόλαδο

100 γρ. παρμεζάνα

3 κουταλιές αλεύρι

2 κουταλιές βούτυρο

3 κούπες γάλα ελαφρύ

1 πρέζα μοσχοκάρυδο

1 αβγό

βαλεριάνα

 

Εκτέλεση

Σε μία κατσαρόλα με βαρύ πάτο, βάζουμε 3 κουταλιές ελαιόλαδο και αφήνουμε να ζεσταθεί καλά.

Προσθέτουμε το χτένι και το καραμελώνουμε καλά από όλες τις πλευρές. Μόλις πάρει χρώμα τα αποσύρουμε από την κατσαρόλα και χαμηλώνουμε τη φωτιά.

Προσθέτουμε λίγο ακόμα ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και ανακατεύουμε.

Μόλις μαλακώσουν τα λαχανικά μας, ξαναβάζουμε μέσα το χτένι, τον πελτέ, το αλάτι, μισή κουταλιά ζάχαρη, τον γλυκάνισο και την κανέλα και ανακατεύουμε καλά. Στη συνέχεια προσθέτουμε ένα ποτήρι κόκκινο κρασί, με μία ξύλινη κουτάλα, ξύνουμε τον πάτο πολύ καλά, από τα κομμάτια που έχει πιάσει.

Ρίχνουμε μέσα και τις ντομάτες, γεμίζουμε με νερό σε θερμοκρασία δωματίου, μέχρι να σκεπαστεί το κρέας.

Τυλίγουμε καλά με αλουμινόχαρτο την κατσαρόλα, προσπαθώντας να μην φεύγει καθόλου αέρας, βάζουμε και το καπάκι μας και από πάνω πάλι αλουμινόχαρτο.

Αφήνουμε να βράσει στην πιο χαμηλή θερμοκρασία που έχει το μάτι μας, για μια ώρα περίπου.

Στη συνέχεια σε ένα κατσαρολάκι, ζεσταίνουμε το μισό γάλα με το βούτυρο, τόσο ώστε να λιώσει το βούτυρο, αποσύρουμε από τη φωτιά και σε ένα μπολ ομογενοποιούμε το υπόλοιπο γάλα με το αλεύρι.

Το ρίχνουμε σιγά σιγά στο κατσαρολάκι μας, ανακατεύοντας συνέχεια, για να μην μας σβολιάσει η μπεσαμέλ.

Αφού ρίξουμε όλο το μείγμα, ξαναβάζουμε στη φωτιά, μέτρια προς δυνατή και ανακατεύουμε συνέχεια. Θέλει καλό ανακάτεμα και λίγο χρόνο μέχρι να δέσει καλά η μπεσαμέλ μας, περίπου 6 με 8 λεπτά.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε μία καλή χούφτα παρμεζάνα, ένα αυγό, λίγο μοσχοκάρυδο και λίγο αλάτι.

 

Παράλληλα, βράζουμε το χυλοπιτάκι μας, τόσο όσο να είναι al dente.

Αφού μαγειρευτεί και το χτένι, σερβίρουμε κατευθείαν ή τα βάζουμε σε ατομικά τσέρκια που τα συναρμολογούμε σαν ατομικά παστιτσάκια και ψήνουμε για 20 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C

Πασπαλίζουμε με βαλεριάνα και λίγο ελαιόλαδο.