Πράσα, σπανάκι & τραχανάς

Πεντανόστιμο πιάτο, με έξτρα υψηλή διατροφική αξία. Πράσα με σπανάκι και ξινό τραχανά Βλάχα από τη Mamatsita.

Υλικά

2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι
2 πράσα (το λευκό μέρος)
700 γρ. φρέσκο σπανάκι
250 γρ. τραχανάς Βλάχα, ξινός
50 ml λευκό ξηρό κρασί
150 ml συμπυκνωμένος χυμό ντομάτας
αλάτι, πιπέρι
500 ml ζεστό νερό
1 κ.σ. άνηθος ψιλοκομμένος
φυλλαράκια φρέσκος δυόσμος

Εκτέλεση

Ψιλοκόβω το κρεμμύδι και κόβω σε ροδέλες τα πράσα (μόνο το λευκό μέρος) και στη συνέχεια τα σοτάρω σε μια πλατιά κατσαρόλα με ελαιόλαδο για 3-4 λεπτά, ή μέχρι να γυαλίσουν τα κρεμμύδια και να μαλακώσουν τα πράσα.
Στη συνέχεια προσθέτω στην κατσαρόλα το σπανάκι, το οποίο έχω πλύνει καλά και έχω αφήσει να στραγγίξει.
Το σκεπάζω για δύο λεπτά περίπου, να «ιδρώσει» και να μειώσει τον όγκο του και στη συνέχεια προσθέτω τον τραχανά. Ανακατεύω απαλά και σβήνω με το κρασί.
Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτω την ντομάτα, το αλατοπίπερο και το ζεστό νερό.
Σκεπάζω την κατσαρόλα και σιγοβράζω το φαγητό για 10 λεπτά.
Αν χρειαστεί να συμπληρώσω νερό, προσθέτω πάντα ζεστό για να μην κόψει η βράση του φαγητού.
Όταν το φαγητό είναι έτοιμο, προσθέτω τα φρέσκα μυρωδικά (άνηθο και δυόσμο), λίγο ακόμα ελαιόλαδο κι ανακατεύω απαλά.
Σερβίρω προσθέτοντας ξύσμα λεμονιού και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.