Τραχανάς με καπνιστό τόφου και κραμπλ φουντουκιού & φασκόμηλο

Αυτό το πιάτο, που το λες και εορταστικό, αλλά μπορείς να το ετοιμάσεις και οποιαδήποτε άλλη μέρα ❄️, θα το αγαπήσουν όλοι, vegans και μη! Τραχανάς με καπνιστό τόφου και κραμπλ φουντουκιού με φασκόμηλο από τον υπέροχο @beetsme_com.

 

Υλικά

Υλικά για 1 μερίδα

1 κούπα Vegan τραχανάς λαχανικών
6 κούπες νερό
Αλάτι
Μαύρο πιπέρι
Ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές ροδέλες
200 γρ.καπνιστό τόφου κομμένο σε κυβάκια
¼ της κούπας φουντούκια
3 – 4 φύλλα φρέσκο φασκόμηλο

 

Εκτέλεση

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τον τραχανά λαχανικών και το νερό. Μόλις αρχίσει να βράζει, προσθέτουμε αλάτι. Ανακατεύουμε διαρκώς. Μόλις χυλώσει και μαλακώσει σβήνουμε τη φωτιά.
Σε ένα τηγάνι προσθέτουμε ελαιόλαδο. Σε χαμηλή φωτιά μαγειρεύουμε το κρεμμύδι μέχρι να καραμελώσει. Αυτό μπορεί να πάρει μέχρι και 10 – 15 λεπτά. Όταν είναι έτοιμο το βγάζουμε και ρίχνουμε στο τηγάνι το τόφου. Σοτάρουμε 5 – 10 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα.
Σε πολυκόφτη βάζουμε τα φουντούκια και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν τρίμματα. Ψιλοκόβουμε το φασκόμηλο και το ανακατεύουμε με τα φουντούκια. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι προσθέτουμε 1 κ.γ. ελαιόλαδο. Ρίχνουμε μέσα τα φουντούκια με το φασκόμηλο. Σοτάρουμε για 1 –  2 λεπτά.
Σερβίρουμε σε ένα βαθύ μπολ. Βάζουμε πρώτα τον ζεστό χυλωμένο τραχανά, τα καραμελωμένα κρεμμύδια, το καπνιστό τόφου και μία κ.σ καβουρντισμένα φουντούκια με φασκόμηλο. Πασπαλίζουμε λίγο μαύρο πιπέρι και απολαμβάνουμε!ες ντομάτες. Ανακατεύω
5. Προσθέτω τις κόκκινες φακές κ ανακατεύω καλά. Συνεχίζω με τον τραχανά
6. Προσθέτω 1,7 λίτρα βρασμένο νερό με διαλυμένους τους κύβους μέσα σε αυτό κ τις υπόλοιπες 4 κ.σ. λάδι
7. Προσθέτω το σέλινο
8. Βράζω για 15 λεπτά σε μέτρια φωτιά κ ανακατεύω συχνά για να μην κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας
9. Αφήνω με κλειστό καπάκι την κατσαρόλα για ακόμα 15 λεπτά