Τραχανότο με μοσχαρίσια μάγουλα

Για το οικογενειακό τραπέζι της Κυριακής.

Υλικά

  • 2 κούπες τραχανάς Βλάχας, ξινός

    1 ½ κιλό μοσχαρίσια μάγουλα κομμένα σε μερίδες

    2 καρότα

    3 κρεμμύδια

    1 κλωναράκι σέλερι

    1 κουταλιά πελτέ

    2 ντομάτες ώριμες

    κανέλα

    γλυκάνισος

    μισό ποτήρι κόκκινο κρασί

    αλάτι, πιπέρι

    ζάχαρη

    ελαιόλαδο

    100 γρ. παρμεζάνα

Εκτέλεση

Σε μία κατσαρόλα με βαρύ πάτο, βάζουμε 3 κουταλιές ελαιόλαδο και αφήνουμε να ζεσταθεί καλά.

Προσθέτουμε τα μάγουλα μας και τα καραμελώνουμε από όλες τις πλευρές, μόλις πάρουν χρώμα τα αποσύρουμε από την κατσαρόλα.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε λίγο ακόμα ελαιόλαδο, δύο ψιλοκομμένα κρεμμύδια, το σέλερι και το καρότο κομμένα σε κυβάκια και τα ανακατεύουμε γρήγορα ώστε να μην κολλήσουν. Μόλις μαλακώσουν τα λαχανικά μας, ξαναβάζουμε μέσα τα μάγουλα, μαζί με τον πελτέ, το αλάτι, τη ζάχαρη, τον γλυκάνισο και την κανέλα. Ανακατεύουμε καλά.

Στη συνέχεια προσθέτουμε μισό ποτήρι κόκκινο κρασί. Με μία ξύλινη κουτάλα, ξύνουμε τον πάτο της κατσαρόλας πολύ καλά από τα κομμάτια που έχει πιάσει και παρόλο που μπορεί να φαίνεται σαν να είναι καμένο, εκεί βρίσκεται όλη η γεύση.

Ρίχνουμε μέσα και τις ντομάτες, γεμίζουμε με νερό σε θερμοκρασία δωματίου, μέχρι να σκεπαστεί το κρέας, τυλίγουμε καλά με αλουμινόχαρτο την κατσαρόλα, προσπαθώντας να μην φεύγουν καθόλου υδρατμοί, βάζουμε και το καπάκι μας και από πάνω πάλι τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο.

Αφήνουμε για 3 με 3 & 1/2 ώρες στην πιο χαμηλή θερμοκρασία που έχει το μάτι μας (είναι πολύ σημαντικό να μην φεύγει ο ατμός για να μαγειρευτεί σωστά, να μαλακώσει και να μην καεί το φαγητό). Καλού κακού, του ρίχνουμε μια ματιά στις δύο ώρες.

Μόλις περάσει η ώρα και δούμε ότι το κρέας μας έχει μαλακώσει αρκετά και η σάλτσα μας έχει μελώσει, να σιγουρευτούμε ότι είναι νόστιμο από αλάτι.

Σε ένα τηγάνι με ελαιόλαδο, ρίχνουμε ένα κρεμμύδι κομμένο σε καρέ, το αφήνουμε μέχρι να μαλακώσει και στη συνέχεια ρίχνουμε τον τραχανά μας. Μόλις τσιγαριστεί ελαφρά και ο τραχανάς, προσθέτουμε κατευθείαν από την κατσαρόλα με το κρέας, με μία κουτάλα, ζωμό και μαζί κομμάτια από τα μάγουλα. Ανακατεύουμε συνεχώς για να μην κολλήσει και επαναλαμβάνουμε μέχρι να μαγειρευτεί ο τραχανάς. Σερβίρουμε προσθέτοντας μία γενναιά μερίδα κρέας, αρκετό φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τριμμένη παρμεζάνα.