Τραχανότο με μοσχαρίσια μάγουλα

Για το οικογενειακό τραπέζι της Κυριακής.

Υλικά

  • 2 κούπες τραχανά Βλάχα ξινό
  • 1 ½ κιλό μοσχαρίσια μάγουλα κομμένα σε μερίδες
  • 2 καρότα
  • 3 κρεμμύδια
  • 1 κλωναράκι σέλερι
  • 1 κουταλιά πελτέ
  • 2 ντομάτες ώριμες
  • κανέλα
  • γλυκάνισος
  • μισό ποτήρι κόκκινο κρασί
  • αλάτι, πιπέρι
  • ζάχαρη
  • ελαιόλαδο
  • 100 γρ. παρμεζάνα

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλά με βαρύ πάτο, βάζουμε 3 κουταλιές ελαιόλαδο και αφήνουμε να ζεσταθεί καλά.

Προσθέτουμε τα μαγουλά μας και τα καραμελώνουμε από όλες τις πλευρές, μόλις πάρουν χρώμα τα αποσυρουμε απο την κατσαρόλα.

Χαμηλώνουμε την φωτιά, προσθέτουμε λίγο ακόμα ελαιόλαδο, δύο ψιλοκομμένα κρεμμύδια, το σέλερι και το καρότο κομμένα σε κυβάκια και τα ανακατεύουμε γρήγορα ώστε να μην κολλήσουν, μόλις μαλακώσουν τα λαχανικά μας, ξαναβάζουμε  μέσα τα μάγουλα, μαζί με τον πελτέ, το αλάτι την ζάχαρη, τον γλυκάνισο και την κανέλα. Ανακατεύουμε καλά.

Στην συνέχεια προσθέτουμε μισό ποτήρι κόκκινο κρασί. Με μια ξύλινη κουτάλα, ξύνουμε τον πάτο της κατσαρόλας πολύ καλά απο τα κομμάτια που έχει πιάσει και παρόλο που μπορεί να φαίνεται σαν να είναι καμμένο, έκει βρίσκεται όλη η γεύση.

Ρίχνουμε μέσα και τις ντομάτες, γεμίζουμε με νερό σε θερμοκρασία δωματίου, μέχρι να σκεπαστει το κρέας, τυλιγουμε καλα με αλουμινόχαρτο την κατσαρόλα, προσπαθώντας να μην φεύγουν καθόλου υδρατμοί, βάζουμε και το καπάκι μας και απο πάνω πάλι τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο.

Αφήνουμε για 3 με 3 & 1/2 ώρες στην πιο χαμηλή θερμοκρασία που έχει το μάτι μας (είναι πολύ σημαντικό να μην φεύγει ο ατμός για να μαγειρευτει σωστά, να μαλακώσει και να μην καεί το φαγητό) καλού κακού, του ρίχνουμε μια ματιά στις δύο ώρες.

Μόλις περάσει η ώρα και δούμε οτι το κρέας μας εχει μαλακώσει αρκετά και η σάλτσα μας έχει μελώσει, και σιγουρετούμε ότι είναι νόστιμο απο αλάτι.

Σε ένα τηγανι με ελαιόλαδο, ρίχνουμε ένα κρεμμύδι κομμένο σε καρέ, το αφήνουμε μέχρι να μαλακώσει και στην συνέχεια ρίχνουμε τον τραχανά μας, μόλις τσιγαριστεί ελαφρά και ο τραχανας, προσθέτουμε κατευθείαν από την κατσαρόλα με το κρέας, με μια κουτάλα, ζωμό και μαζί κομμάτια απο τα μάγουλα, ανακατεούμε συνεχώς για να μην κολλήσει και επαναλαμβάνουμε μέχρι να μαγειρευτεί ο τραχανάς. Σερβίρουμε προσθέτοντας μια γεννάια μερίδα κρέας, αρκετό φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τριμμένη παρμεζάνα.