Τραχανότο με τομάτα, πέστο βασιλικού και πεκορίνο Αμφιλοχίας

Ένα διαφορετικό τραχανότο για το τραπέζι σας.

Υλικά

  • 2 κούπες τραχανα Βλάχα ξινό
  • 3 μέτριες ώριμες ντομάτες, περασμένες στον τρίφτη
  • 1 κρεμμύδι κόκκινο ξερό, ψιλοκομμένο
  • ζωμός λαχανικών ή κοτόπουλου
  • 150 γρ. (1 κούπα) πεκορίνο Αμφιλοχίας
  • αλάτι, πιπέρι
  • βασιλικός (προαιρετικά)

Για το πέστο βασιλικού

  • 1 ματσάκι βασιλικό
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 30 γρ. κουκουνάρι
  • μισή κούπα ελαιόλαδο
  • 30 γρ. πεκορίνο Αμφιλοχίας

Για την Παρασκευή ζωμού

  • 2 κλωναράκια σέλερι
  • 2 καρότα
  • 2 κρεμμύδια κόκκινα ξερά
  • 2 δαφνόφυλα
  • αλάτι, πιπέρι
  • ελαιόλαδο
  • 1 λίτρο νερό
  • Αν θέλουμε να κάνουμε πιο πλούσιο τον ζωμό προσθέτουμε και 1 κιλό φτερούγες κοτόπουλο ή ζητάμε από τον κρεοπώλη μας πλατάρια από κοτόπουλο.

Εκτέλεση

Ξεκινάμε φτιάχνωντας τον ζωμό

Χοντροκόβουμε τα λαχανικά μας και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο.

(Αν χρησιμοποιήσουμε κοτόπουλο, τσιγαρίζουμε πρώτα το κοτόπουλο και στην συνέχεια προσθέτουμε τα λαχανικά)

Αφού μαλακώσουν καλά σε χαμηλή φωτιά. Ρίχνουμε λίγο αλάτι, τα δαφνόφυλλα, προαιρετικά και μια κουταλιά πελτέ για πιο βαθύ χρώμα

Και γεμίζουμε με νερό σε θερμοκρασία δωματίου, μέχρι να καλύψει τα λαχανικά μας (ή και το κοτόπουλο)

Αφήνουμε να πάρει βράση και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Ο ζωμός μας χρειάζεται περίπου 40 λεπτά με μια ώρα. Μόλις είναι έτοιμος με τη βοήθεια ενός σινουά (σουρωτήρι με πυκνή πλέξη) σουρώνουμε και πιέζουμε τα λαχανικά να βγάλουν όσο περισσότερο τα υγρά τους.

Κρατάμε το κατσαρολάκι  με τον καθαρό ζωμό μας πλέον πάνω στο μάτι στη χαμηλότερη θερμοκρασία, για να είναι έτοιμος για το τραχανότο.

Παράλληλα σε ένα μπλέντερ βάζουμε όλα τα υλικά του πέστο βασιλικού, εκτός του ελαιόλαδου, μαζί με δυο κουταλιές νερό και χτυπάμε μέχρι να γίνει ένας ομογενοποιημένος πολτός.

Στη συνέχεια ρίχνουμε σε δόσεις το ελαιόλαδο.

Δοκιμάζουμε από αλάτι, αν χρειάζεται δίνουμε και λίγη οξύτητα με σταγόνες από λεμόνι και το σπιτικό πέστο μας είναι έτοιμο.

Σε μια επιφάνεια κοπής κόβουμε σε μικρά καρέ ένα κρεμμύδι ξερό και το βάζουμε σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι με δυο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.

Η θερμοκρασία μας είναι μεσαία προς χαμηλή ώστε να καραμελώσουμε το κρεμμύδι. Μόλις το κρεμμύδι μαλακώσει αρκετά, δυναμώνουμε τη φωτιά μας, ρίχνουμε δύο κούπες τραχανά βλάχας και ανακατεύουμε συνέχεια για 1 λεπτό μέχρι να τσιγαριστεί και ο τραχανάς.

Στη συνέχεια ρίχνουμε μισό ποτήρι κόκκινο κρασί και ανακατεύουμε, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ, (θα χρειαστεί περίπου δυο με τρία λεπτά), χαμηλώνουμε πάλι τη φωτιά σε μέτρια και με μια κουτάλα αρχίζουμε και ρίχνουμε σταδιακά τον ζωμό μας.

Δε σταματάμε να ανακατεύουμε γιατί ο τραχανάς μας θα κολλήσει.

Μόλις αρχίσει να στεγνώνει το τηγάνι μας, προσθέτουμε άλλη μια δόση ζωμό και στη συνέχεια ρίχνουμε την ντομάτα μας και ανακατεύουμε ώστε να ενσωματωθεί καλά με τον τραχανά.

Ρίχνουμε μισή κουταλιά του γλυκού αλάτι και μια μικρή κοφτή ζάχαρη και αν χρειαστεί προσθέτουμε ξανά ζωμό.

Στα δώδεκα με δεκατέσσερα λεπτά δοκιμάζουμε το τραχανώτο αν είναι έτοιμο, προσθέτουμε δυο μεγάλες κουταλιές πέστο, τρίβουμε πεκορίνο και ανακατεύουμε καλά. Δοκιμάζουμε από αλάτι, και σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι, φλοίδες από το πεκορίνο Αμφιλοχίας και φρέσκο βασιλικό.